Действията на кмета на град Ямбол Георги Славов, с които е изгонил и оставил на улицата жени и деца, стотици хора, включително инвалиди, са агресивни и безотговорни.

Станалият печално известен блок №20 в град Ямбол се събаря заради частни и лични интереси, обявиха от политическа партия ДРОМ на пресконференция в София.

Лидерът на партията Илия Илиев е категоричен, че кметът на Ямбол трябва да подаде оставката си.

Това, което се говори в града е, че на мястото на съборения блок, ще се стори магазин на германска хранителна верига Лидъл. „Има интереси на частен инвеститор, затова се събаря този блок", заяви Илия Илиев.

Той обясни още, че 53-ма са собственици на апартаменти в блока, а останалите хора са с настанителни заповеди.

По думите му, това, което кметът е заявил преди време, че „става дума за пришълци", не е вярно. „Става дума за абсолютно законно настанени хора", категоричен е Илиев.

Според Илиев действията на кмета на Ямбол погазват човешките права, но и българската държавност.

От партия ДРОМ са започнали действия за сезиране на Съда по правата на човека в Страсбург.

По думите на Илиев живущите от блок 20 са изхвърлени и отношението към тях е по-лошо отколкото и към животни.

Самото събаряне на блока беше предизвикано от кмета, заяви независимият общински съветник Каньо Каньов, като поясни, че тези сведения са от полицията, а на циганите е било казано: Вадете железата (от сградата - бел.ред.), за да изкарате малко пари.

По думите му направени са били и импровизирани пунктове за вторични суровини.
В деня на събарянето в 17.11 часа Каньов е позвънил на тел 112, като е алармирал да се спре събарянето.

Не съм виждал такива снимки от Кербала, нито от Хаити", заяви той.

На поляната пред блок 20 спят в момента 100 семейства, като най-малкото дете е на 5 дена.
Гладни и жадни са, заяви общинският съветник и добави: „Сърдим се на Франция, че гони нашите цигани от Европа, а ние гоним хората си от родните им места."

Илия Илиев от ДРОМ коментира и подписката в близкото село срещу настаняването на циганите: „На тези хора, които не им харесва, че ромите се нанасят там, да ходят да живеят в Швейцария."

Според него отговорност за падналата стена в блока носи общината и е трябвало да се вземат превантивни мерки, тъй като преобладаващата част от блока е общинска.

„Кметът е нарушил не едно или две неща, за които ще бъде съден поотделно. Има хора, които са инвалиди със степен 90%", обясни Илиев.

На 23 септември има дело срещу кмета на Ямбол в административния съд, уточниха още от ДРОМ.