След многобройни опити и напълно изчерпани съдебни възможности за обжалване, собствениците на незаконни строежи в местността Ченгене скеле започнаха поетапното доброволно изпълнение на издадените заповеди за премахване на постройките.

Към днешна дата са факт първите 6 доброволно премахнати луксозни, масивни, двуетажни вили с огради, барбекюта и прилежаща инфраструктура, съобщи Радио Варна.

Собствениците са се възползвали от дадената им законова възможност сами да премахнат извършеното незаконно строителство под заплахата от глоба в размер на 5 хил. лв. за неизпълнение на заповедите издадени от ДНСК, както и чувствително по-високата себестойност на принудителното премахване.

До края на седмицата се очаква да започне поетапното разрушаване на още 10 обекта. ДНСК е в процес на издаване на заповеди за премахване на изградената инфраструктура в местността Ченгене скеле.

Очакванията на Дирекцията са до края на месец септември този терен, който е част от Държавен горски фонд, да бъде напълно разчистен.