Започна събарянето на цигански къщи във варненския квартал „Максуда”. Днес бяха съборени четири постройки. Те са общински къщи, освидетелствани като опасни. Намират се в периферията на циганския квартал. Въпреки че са порутени, в тях се настанили цигански фамилии, съобщава Varna Utre.

Къщите се намират на ул. „Свобода” 19, 23 и 23а, както и на ул. „Никола Корчев” 1.

Циганите се самонастанили, след като от районната администрация в „Младост” проверили сградите и ги регистрирали като опасни. Преди това постройките са били отчуждени.

Въпреки че били издадени заповеди за освобождаване, циганите останали да живеят в тях до последно. Започнали да изнасят покъщнината и багажа си едва минути преди да пристигне багерът.

Къщата на ул. „Свобода 19” се оказала заключена. Влязлата вътре полиция установила, че хора няма, а само легла и вехтории. Вещите са изнесени и описани.

Пред Varna24.bg кметът на район „Младост” Христо Христов обясни, че още преди две години хората са били предупредени за предстоящото събаряне. В петък им било съобщено, че трябва да освободят сградите.

Христов подчерта, че на всички обитатели е била предложена алтернатива. Те са 17 възрастни и две деца. Местният управник отсече, че който е отказал, си е негова работа.

Той обяви, че ще бъдат съборени още 25 незаконни постройки в дерето на „Максуда”. Все още обаче не била избрана фирма изпълнител. Общо 200 са преписките за премахване на незаконни обекти в този район – общински и незаконни, допълни кметът на район „Младост”.

Той подчерта, че от чисто хуманна гледна точка на незаконно настанените граждани се предлага подслон, тъй като по закон нито кметството, нито общината да е длъжна да им осигурява такъв.