Едва 15 % е събираемостта от глобите за нарушения в горите. Това обяви Димитър Баталов от Изпълнителната агенция по горите. Той обясни, че миналата година са били издадени голям брой актове за нарушения в горите.

Баталов призна, цитиран от БТА, че ниската събираемост е голямата им болка. Именно затова искат да направят промени в няколко закона. При юридическите лица събираемостта била по-голяма – около 40 %. Специалистът обясни това със съществуващите начини да бъдат притиснати да платят глобите си. По-голямата събираемост при юридическите лица е и причина за повишаване на общия процент на събраните глоби. През 2002 г. е бил едва 7 %.

4450 проверки са били осъществени от началото на годината до 6 март. Тяхната цел била да установят дали и как се спазват разпоредбите на Закона за горите, които са влезли в сила миналото лято. Инспекторите са съставили 444 констативни протокола и 177 акта. Димитър Баталов обясни, че те са предимно за липса на инсталирана електронна система за наблюдение, работа, при която не са спазени изискванията, за неразчитане на регистрационните номера на автомобилите или неправилно насочване на камерите към входа и изхода.

Установено е, че някои от служителите нарочно не изпълнили задълженията си.

Специалистът от Агенцията по горите коментира, че в районите с нарушения обикновено има реакция срещу законодателно наложените мерки за контрол. Такива райони са Самоков, Ботевград, Сърница. Баталов смята, че няма да бъде толкова голям разход, ако в цеховете се изгради система за видеонаблюдение.

От своя страна зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов смята, че е налице ясен проблем с техниката, с която се извършва дърводобив.  

„Ние сме на ниво военна техника и камиони, тя е частна, не опазва почвата”, коментира Костов. Той обясни, че трудът е изцяло ръчен и затова често се съсипвали качествени стъбла, които можели да служат за суровина за индустрията. Дърветата се цепели на място, за да може да се вдигат на ръка. Причината била, че нямало достатъчно кранове и качествени лебедки.