Административният съд в Русе е образувал дело по жалба на завода "Монтюпе".

Жалбата е срещу заповед от 12 септември тази година на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, с която е ограничена дейността на завода за производство на алуминиеви автомобилни части.
Според акта принудително са изведени от експлоатация 108 вентилационни отвора - димни люкове, разположени на покрива на едно от производствените халета.

От фирма „Монтюпе” оспорват заповедта като незаконосъобразна и нищожна и искат нейната отмяна. В жалбата е направено и особено искане за спиране на предварителното изпълнение на издадената заповед с мотива, че мярката ограничава дейността на "Монтюпе" и може да причини значителни и трудно поправими вреди на дружеството.

От съда съобщават, че предстои насрочване на делото след отстраняване на нередовностите по жалбата.

Припомняме, със заповед  на директора на РИОСВ - Русе се ограничи дейността на завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на „Монтюпе" след като от екоинспекцията установиха, че фирмата системно нарушава екологичното законодателство. Според екоинспекцията компанията за производство на автомобилни части е основният замърсител на въздуха в Русе, след като преди това няколко дни граждани подаваха сигнали за неприятни миризми.

Точно преди една година беше затворена една от инсталациите на същата фирма със заповед на директора на РИОСВ в града. В нощта на 15 септември 2015 г.  русенци подадоха десетки сигнали за замърсен въздух. РИОСВ образува проверка по случая, като според инспекторите единият причинител на замърсяването е именно фирма "Монтюпе". Русенци излязоха и на протестно шествие в града заради замърсения въздух. 

От фирмата категорично отхвърлят всички обвинения и заявяват, че икономически интереси ръководят действията на екоинспекторите. Работници от „Монтюпе” миналата година излязоха на контрапротести в подкрепа на работодателите си.