В общините Харманли и Тополовград остава в сила бедственото положение след големия пожар, който избухна вчера. Екипи на пожарната, хеликоптер, тежка верижна техника и 30-тонна водоноска продължават да се борят с огъня в планината Сакар. Засега няма опасност за населените места, съобщава БНТ.

На българо-гръцката граница борбата с пожара продължава вече 20-и ден. Нов пожар навлезе от Гърция от запад. Усилията са съсредоточени върху заграждането му с просеки, за да се ограничи разпространението.

Вятърът и високите температури разпалват огнища на източния фронт на пожара, а днес още хора се включиха в гасенето на земя и по въздух. Въпреки че няма непосредствена опасност за селата Петрово и Голешево, превантивно се изграждат просеки около тях.

Потушени са пожарите край трите свищовски села Горна Студена, Козловец и Хаджидимитрово. В гасенето на пламъците са участвали екипи от Свищов, Горна Оряховица и Павликени.

Благодарение на бързата реакция на доброволци и техника от местните земеделски кооперации, пламъците са били потушени за няколко часа.

Няма пострадали хора и изгорели къщи, като частично са засегнати градини в дворове със складирана суха царевица. Не се е наложила евакуация на хората от селата.

По първоначална информация и в трите случая пламъците са избухнали в сухи тревни площи и храсти, но не преминали в горски масиви или в обработваеми земи.

Изгоряха покривите на две съседни къщи в пловдивското село Храбрино

Изгоряха покривите на две съседни къщи в пловдивското село Храбрино

Няма пострадали хора

По-късно Нова телевизия информира, че десет екипа огнеборци и хеликоптер гасят пожара в Сакар. Огънят е обхванал площ от 12 000 декара. Пожарът не се разраства, но продължава да гори в близост до село Черепово. Изгорели са една вила и пчелни кошери, но все още няма риск за близките села.

Възстановено е движението пътя Харманли - Топловоград и Стара Загора - Свиленград. Остава затворена отсечката между село Изворово и пътен възел "Голямата звезда".

"Успяхме да направим просеки, насрещен огън, така че към момента пожарът навсякъде е затворен, ограничен така да го кажем. и по целия периметър го наблюдаваме. Основно смесена гора, има кошери и една сграда, малка сграда тук долу в дерето", заяви директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Хасково Митко Чакалов.

През последното денонощие в страната са потушени 214 пожара. Пострадали са двама души. 

Нов фронт на пожара в планината Славянка - на запад

Нов фронт на пожара в планината Славянка - на запад

Горят нови около 1200 декара

БНР съобщава, че е спряно разпространението на пожар в българската част от планината Славянка. В Гърция все още има активни огнища в близост до границата.

На терен са 160 са огнеборци, горските служители, военнослужещи и доброволци.

По думите на шефа благоевградската пожарна комисар Валентин Василев за първи път от 19 дни има обрат в битката с огъня. "Мога да кажа, че се справихме, всички служители, които сме тук. Пожарът вече не се разпространява, което е доста добра новина, но се изискват много допълнителни гасителни действия, тъй като торфеният слой е 30-40 см и гори в дълбочина и трябва да бъде разкопано, обезопасено, за да не се разпространява още", коментира той.

Силен ефект е оказала и изградената система за наземно гасене с вода. "Влияние оказват и усилията на хората тук, както и летателната техника, предоставена през механизма на ЕС за гражданска защита. Всички тези ресурси и средства оказаха своето положително влияние, за да може сега да кажем, че държим под контрол пожара", заяви Валентин Василев. В гасенето на пожара участват и испанските самолети.

По обед по време на разчистване на терена изгоряло дърво е ударило горски служител, но той не е пострадал сериозно.