Близо 50 жители от странджанското село Кости се събраха на протест заради планираното умъртвяване на животни в района. Припомняме, до мярката се стигна заради откритото огнище на шап.

Протестиращите настояват да бъдат унищожени само болните животни. Директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов заяви категорично обаче, че умъртвяванвето на животните е единственият начин да се спре разпространяването на заразата от шап.

Той обеща, цитиран от БНР, че до три седмици ще бъдат изплатени обезщетения. По думите му след три месеца жителите на селото ще могат отново да отглеждат животни.

Йордан Войнов каза още, че днес ЕС ще разглежда мерките, предприети от страната ни за ограничаване разпространението на заразата от шап. Първоначално средствата за обезщетение ще бъдат осигурени от републиканския бюджет, но България ще получи финансиране и от ЕС

Утре у нас пристигат експерти на Европейската комисия, които ще окажат помощ на българските власти в усилията им за ограничаване на заразата.