Жители на село Труд излизат на протест срещу дейността на централата за преработка на биомаса и производство на електроенергия.

Протестиращите се събират в 17,30 пред читалището и в 18 часа ще блокират за кратко Карловско шосе.

Протестът е подкрепен от кмета на село Труд Красимир Минков и от кмета на община "Марица" Димитър Иванов. 

Според кмета на община Марица населението на село Труд с право може да се счита за излъгано, тъй като в инвестиционното намерение за изграждане на централата се твърди, че тя ще преработва био маса от растителен характер. На база на това са издадени и съответните документи от страна на МОСВ и на община "Марица".

Вече 1000 са се подписали под искането централата да бъде спряна или да бъде преместена далеч от населеното място.

В момента централата е само на 200 метра от селото. Според жителите му тя е постоянен източник на неприятни миризми, шум и вибрации. Особено неприятни са миризмите вечер след 22 часа. По техни сигнали са правени няколко инспекции, но отчитаните до момента резултати показват, че стойностите на замърсяване са в норма.

Лекари отчитат, че заради отравянето на въздуха рязко са се увеличили белодробните заболявания сред хората в селото.

Съоръженията на централата на "Билд Инвест Сит" ЕООД обработват силаж и оборска тор, от които се добива биогаз чрез ферментация.

От РИОСВ - Пловдив потвърдиха, че до момента заради нарушения на екологичното законодателство на оператора са наложени три санкции - за нерегламентирано заустване в реката на битови отпадни води, за емитиране нива над нормите на газове серен диоксид и азотни оксиди, както и заради непредставяне на документи за управление на отпадъците.

Установено е наличие на миризма на територията и до оградата на инсталацията. Изискано е от Изпълнителна агенция по околната среда разполагане на мобилна станция за измерване на емисии в близките къщи. И тези резултати са показали, че няма превишаване на нормите на газове, които са по българското законодателство.