Започна събарянето на бетонния кей в курорта "Русалка", информира dnesplus.bg. Специализираната машина за разбиване на бетон влезе тази сутрин на територията на комплекс "Русалка" под конвой от служители на полицейското управление в Каварна.

Разрушаването е въз основа на заповед, издадена от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), съобщи началникът й във Варна инж. Галин Баев.

Заповедта е била обжалвана от собствениците - семейство Баневи, но жалбата им е отхвърлена от Административния съд в Добрич.

Управителят на комплекса Ангел Марков отказа да вдигне бариерата под предлог, че представителят на ДНСК не притежава сервитут за преминаване на частна територия, тъй като техниката трябвало да мине не по път, а по паркове и алеи.

Той поиска да му бъде посочено мястото, където е изградено незаконното съоръжение. Според него то се намира срещу морския клуб, а не на централния плаж.

По думите на Марков има разминаване и между названието "яхтено пристанище" и мястото, упоменато в съдебното решение като "разположено на централния плаж".

Управителят нареди да бъде вдигната бариерата едва след предупреждение, че ще бъде арестуван.

Трябва да бъдат разрушени кубици бетон, излети в морето на брега на "Русалка" в Г-образна форма, около 32 м в едната посока и около 30 м в другата. Това ще струва близо 9000 лева на данъкоплатците.

Премахването на буната за връзване на лодки и яхти ще отнеме най-вероятно два дни, а работата се извършва от специализирана варненска фирма, спечелила обществената поръчка.

Незаконността на пристана за яхти бе установена още през 2008 г., като бе издадена заповед за премахването й.

В момента в съда тече процедура и за премахване на два басейна, които са без издадени строителни разрешения. Т.нар. джакузи и по-големият от басейните според инж. Галин Баев са изградени върху паркинг и също са незаконни.

Миналия месец Баев съобщи, че във Варненско общо 25 незаконни обекта трябва да бъдат съборени до края на годината.

Припомняме, вчера започна събарянето на хотел "Рамона" край Варна. Акцията дава начало на премахването на незаконните постройки по Черноморието.

Триетажният хотел се намира на плажната ивица в местността Трифон Зарезан. Строен е през 1995 г., преди активизирането на свлачището, но днес там се стига по деформирани от срутванията стълби.