"Постигнахме споразумение със строителя движението в участък от 6,5 км от автомагистрала "Европа" да бъде пуснато до Великден. Така ще се облекчи трафикът за празниците. Считам, че ще можем да го направим. И строителят, и Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", всички сме мобилизирани."

Това заяви след проверка на трасето служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, съобщиха от МРРБ.

В същия срок ще бъде пуснат и участък от 7,5 км при обхода на село Новачене от скоростния път между Видин и Ботевград.

"Имах няколко пъти сериозен разговор със строителя и той пое ангажимент до края на месец май целият участък между граничния контролно-пропускателен пункт "Калотина" и Драгоман, който е с дължина 14,5 км, да бъде завършен. Разчитаме, че този ангажимент ще бъде спазен", посочи Шишков.

Кабинетът стартира строежа на магистрала "Европа"

Кабинетът стартира строежа на магистрала "Европа"

Целта е до няколко месеца магистралата да бъде завършена

Представител на изпълнителя на строителните дейности в участъка от АМ "Европа" - "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД, потвърди, че въпреки възникналите трудности, след много разговори с регионалния министър вече има почти половин готова магистрала за издаване на Акт 15 до Великден. За да бъде спазен този срок, ще бъдат мобилизирани още хора и техника.

"Идеята е до месец, след издадено разрешение за строеж, да започне строителството и на последния участък от магистралата - от Сливница до Северната скоростна тангента на София, който беше забавен не по вина на служебния кабинет", обясни също Шишков. Той уточни, че към момента тече последна фаза от отчуждителните процедури на необходимите за изграждането му имоти. "Очевидно е, че няма да може да бъде завършен до края на годината, защото времето, в което бяха забавени подробните устройствени планове, няма как да бъде върнато. Това, което трябва да направим, е да дадем фронт на строителя и се надявам до края на следващата година да бъде завършен. Очакваме да има достатъчно голям напредък в рамките на тази година, за да не загубим европейски средства. Затова работим ударно в частта с процедурите", посочи Иван Шишков.