Инспектори по труда помогнаха на работници от шивашки цех в Сандански да получат заплати и документи след часове разговори с работодателя им.

Вчера именно благодарение на екип на дирекция "Инспекция по труда" - Благоевград работниците са успели да получат дължимите си възнаграждения, след като в продължение на 3 часа разясняваха на гръцкия работодател задълженията му по Кодекса на труда във въпросната ситуация. Днес пък на работниците бяха връчени и всички документи, свързани с прекратяване на трудовото им правоотношение, което им дава възможност да се възползват от осигурителните си права.

В петък работниците в цеха били предупредени от работодателя си, че заради усложнената обстановка покрай коронавируса предприятието прекратява дейност. Вчера те разбрали, че собственикът изнася машините от цеха. Притеснени, че той може да напусне страната, без да уреди взаимоотношенията си с тях, те се събрали там. След като не получили гаранции, че ще им бъдат изготвени документите за прекратяване на трудовите договори и ще им бъдат изплатени възнагражденията, работниците сигнализирали в Инспекцията по труда.

От ИА ГИТ призовават работодателите предвид усложнената ситуация да бъдат коректни към служителите си и да прекратяват трудовите им договори в съответствие с Кодекса на труда, за да могат те да се възползват от правото си на обезщетения.

Инспекцията по труда се включва и в проверките на работодатели за контрол по изпълнение на мерките за ограничаване на коронавируса. Работодателите трябва да преоценят оценката на риска и да набележат мерки за минимизирането му съобразно предписанията на здравните органи.

Спазването на правилата за безопасност защитава не само работниците, но и самия бизнес, тъй като при проява на заболяването в едно предприятието правилата налагат всички контактни лица да бъдат поставени под карантина, което на практика ще остави работодателите без работна ръка, подчертават от Инспекцията по труда.