От 15 ноември влиза в сила задължителното шофиране със зимни гуми, съобщиха от МВР. Изискването е записано в Закона за движение по пътищата.

От националната полиция отново припомня седемте важни правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва.

Движи се с технически изправно превозно средство, е първото правило. От полицията припомнят, че последиците от неспазване на това изискване са временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. "а").

Велосипедът трябва да е с изправни: спирачки; звънец (чл. 79, т. 1 и 2). Глобата за неизпълнение е между 20 и 150 лв.

Поддържай чистачките изправни. Според Закона, ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с този автомобил. Глобата е 150 лв.

Използвай подходящи гуми. Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Шофьорът няма право да се движи с гума, която има разкъсвания. Глобата е 50 лв.

Забранено е движението по пътищата с гуми с шипове. Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това. Глобата е до 20 лв.

Движи се с чисти и изправни светлини и светлоотразители. Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта. Глобата е от 20 до 150 лв.

Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност. Глобата е до 20 лв.

При движение с каруца с животинска тяга трябва да имаш два бели или жълти светлоотразителя отзад. През нощта и при намалена видимост - тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво.

При движение с велосипед трябва да имаш устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад. Задължително е велосипедистът да има бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Глобата за неизпълнение на тези условия е 50 лв.

Оборудвай моторното превозно средство. Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка. Глобата е до 20 лв.

За зимата е препоръчително в автомобила да има антифриз, резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла, вериги за сняг, достатъчно гориво, зарядно за акумулатор, въже за теглене, одеало и др.

Използвай светлоотразителна жилетка. Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка. Глобата за неизпълнение е до 20 лв.

При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка:

∙ в тъмната част на денонощието;

∙ при намалена видимост и

∙ извън населени места. Глобата е 10 лева.

Бъди видим през зимата и в тъмното

∙ Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.

∙ Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.

∙ Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета.

∙ Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница. Глобата е 20 лева.

От КАТ припомнят, че организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета. Първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка. Колоната задължително се води най-малко от двама пълнолетни. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка "Стоп! Деца", с червен флаг или с ръка, за да спре движението на колите. Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци.

От Европейски потребителски център България припомнят, че изискването за шофиране със зимни гуми освен у нас има и в още няколко държави от ЕС - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че обикновено тази отговорност важи не само за местните водачи, но и за онези, които управляват чуждестранни коли. Промени има и в Германия, където от следващата година зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г. трябва да имат специален символ (планина със снежинка).

Гуми, произведени преди края на тази година, маркирани с "M & S", могат да се използват като зимни до 30 септември 2024 г. След това трябва да се слагат само зимни гуми, които са с алпийския символ.

Сред държавите, в които използването на зимни гуми е разписано в закон са Естония, Финландия, Латвия. В Естония зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок - между 15 октомври и 31 март.

Във Финландия зимните гуми за колата са задължителни за периода между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

По пътищата на Латвия между 1 декември и 1 март трябва да се движат само коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите трябва да са поне с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са забранени между 1 май и 1 октомври.

В Литва зимните гуми са задължителни между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

В Словения между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, колите трябва да са оборудвани със зимни гуми. Другият вариант е да се шофира с летни гуми, но в багажника да имате вериги за сняг за всеки случай. Минималните грайфери трябва да са поне 3 мм.

За Швеция зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички чуждестранни коли, които минават през територията на Швеция. Гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април или ако зимните условия на пътя го налагат.

В Хърватия зимните гуми и зимното оборудване са задължителни в периода 15 ноември - 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия или пътя. В случай на нарушение на правилата за шофиране през предстоящия сезон шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 106 евро).

Сред държавите, където зимните гуми са задължителни, ако това се налага от метеорологичните условия, са Германия и Австрия. От 2010 г. в Германия е задължително поставянето на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път. Грайферите трябва да са с поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми.

Гумите с шипове не са позволени, защото могат да повредят настилката. Важно е да се знае, че ако законът се нарушава и зимните гуми са необходими, но не са поставени, то глоба грози и шофьора, и собственика на колата. Санкцията за водача е 60-120 евро, а за притежателя на возилото - 75 евро.

Според последните промени, които влизат в сила от следващата година, зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г. трябва да имат специален символ (планина със снежинка). Гуми, произведени преди края на тази година, маркирани с "M & S", могат да се използват като зимни до 30 септември 2024 г. След това трябва да се слагат само зимни гуми, които са с алпийския символ.

В Австрия между 1 ноември и 15 април колите трябва да са със зимни гуми, ако природните условия го налагат. Тези гуми трябва да са и на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. В този случай има ограничение в скоростта на движение (до 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е обозначено, че е оборудвано с такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции.

Употребата на вериги вместо зимни гуми се разрешава само ако пътят е постоянно или почти постоянно покрит със сняг или лед.

За Люксембург от 1 октомври 2012 г. зимните гуми са задължителни, когато има сняг или поледица на пътя.

В Норвегия няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да отговарят на зимните условия. От 1 ноември (или още от 15 октомври в северната част на държавата), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. В района на Осло, Берген и Тро̀нхейм обаче водачите трябва да плащат екотакси. След първия понеделник след Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

В Словакия зимните гуми са задължителни за автомобили с маса под 3,5 тона при зимни условия - ако по пътя има лед, сняг или е замръзнал. В Румъния Зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела.

В Чехия от 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са със зимни гуми, ако на път я има повече сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им трябва да е поне 4 мм. Гуми с шипове не са разрешени.

Франция е сред държавите, в които зимните гуми са задължителни, само ако има знак на пътя за това. Във Франция зимните гуми по принцип не са задължителни, освен ако няма поставен специален пътен знак с думите "pneus neige admis".

В Испания като цяло зимните гуми не са задължителни. Такива се слагат когато има специално разпореждане на местните власти или специфичен знак - най-често в по-високите места.

В Италия зимните гуми не са задължителни. Ако обаче е поставен указващ пътен знак, колите трябва да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, за който сте отнася този знак.

Белгия и Унгария са сред държавите, в които зимните гуми не са задължителни. В Белгия зимните гуми не са задължителни, но са препоръчителни при зимни условия, като минималната дълбочина на грайфера е 4 мм. В Унгария има области (отбелязани със знаци) употребата на вериги за сняг може да бъде задължителна поне на задвижващата ос на колата.

В Кипър, Малта, Португалия и Гърция зимните гуми не са задължителни.

В Дания зимните гуми не са задължителни. Ползването на гуми с шипове е разрешено между 1 ноември и 15 април.

За Ирландия зимните гуми не са задължителни. Гумите с шипове не са незаконни, но все пак би трябвало да се ползват при повече сняг или лед. В противен случай водачът може да бъде преследван за увреждане на пътната настилка.

В Исландия няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според новите разпоредби обаче гумите трябва да са поне с 3 мм грайфер през зимния период (от 1 ноември до 14 април).

В Холандия зимните гуми не са задължителни. Употребата на гуми с шипове не е позволена, защото уврежда настилката.

В Полша употребата на зимни гуми не е заложена в закон, но се препоръчва силно използването им или на т.нар. всесезонни гуми през зимния период. Слагането на гуми с шипове е строго забранено.

Във Великобритания зимните гуми там не са задължителни, но са позволени. Могат да се използват при температура под 7 градуса. Разрешена е и употребата на вериги за сняг, както и на гуми с шипове, но при по-тежки зимни условия.