Хотелиери, ресторантьори и наематели на търговски обекти в Слънчев бряг са шокирани от безумно слабия сезон през това лято.

Повечето от малките хотели са полупразни, заведенията също, а продавачите на сандвичи, дюнери и пици са категорични, че оборотите са катастрофални.

Така например Тодор Д., собственик на ресторант от Свети Влас, сподели, че през миналата година през това време оборотът на заведението му е бил между 4 и 5 хиляди лева, а сега едва достига 500.

20 хотела от Слънчев бряг вече затвориха и обявиха фалит. Други 80 пък са обявени за продан.

Като причина за срива на този сезон се смятат няколко фактора.

Първо - презастрояването на комплекса и вече отблъскващия му вид за туристите. Второ - eвропейското първенство по футбол, което насочи много потенциални туристи към Австрия и Швейцария.

Важен фактор и е че България вече се слави като страна на евтиния алкохолен туризъм и не особено високото качество на обслужване в част от хотелите. В Слънчев бряг започват да идват все по-ниско платежни туристи, което се отразява катастрофално на оборотите.

Тодор. Д. сподели много интересна, но и тъжна случка отпреди няколко дни. Тогава в ресторанта са дошли трима руски младежи. Те са си поръчали една супа и три лъжици, след което и тримата започнали да се хранят от нея.

После са поискали една бутилка бира с три малки халби и са разлели бирата по тях.

Само този случай е достатъчен, за да обрисува ситуацията в по-голямата част в ресторантите от Равда до Елените.