Електроразпределение Юг (част от EVN) оказа съдействие на община Брезово за изместването на щъркелово гнездо на безопасно място в очакване на традиционната пролетна миграция на белите птици, информират от EVN. В продължение на много години поколения щъркели всяка пролет се завръщат в гнездото, което са изградили на покрива на най-старото училище в града. Покривът на сградата вече не е в състояние да гарантира тяхната безопасност. Това е и причината за неговото изместване.

За да се запази живота и здравето на птиците, служители на Електроразпределение Юг и община Брезово проведоха съвместна акция по преместването на гнездото върху стълб от електроразпределителната мрежа. На стълба бе монтирана обезопасителна платформа, специално създадена за щъркелови гнезда, предвид че стълбовете от електроразпределителната мрежа отдавна са предпочитано място за гнездене на щъркелите. По този начин птиците ще имат отново безопасно място за гнездене в град Брезово.

Общо за последните 12 години Електроразпределение Юг монтира над 2800 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в Югоизточна България. Така фирмата предпазва живота на птиците и се грижи за безаварийното функциониране на електромрежата.

ЧЕЗ монтира платформи за щъркелови гнезда

ЧЕЗ монтира платформи за щъркелови гнезда

Дружеството обезопаси 619 стълба