Над 3000 жители на две шуменски села са без вода от един месец, съобщава БНР.

Става въпрос за селата Бяла река и Тушовица.

Хората обаче стоят на сухо не поради сушата, а заради старите водопроводи, от които водата не стига до чешмите в двете най-големи села на община Върбица.

27-километровото трасе е силно амортизирано, тъй като е изградено преди 50 години.

Водата идва от южната страна на Стара планина и минава през териториите на общини Сунгурларе, Смядово и Върбица. Там теренът е силно пресечен, поради което авариите се откриват трудно, а ремонтите са сложни.

Въпреки че градоначалникът Мердин Байрям е внесъл проект за реконструкция на водопроводната мрежа преди 3 години и има разрешение за строеж, държавата няма средства.

Кметът настоява проектът да получи национално значение и да бъде подменен целият водопровод, който минава през три общини на две области. Вече са проведени разговори със зам.-министър Деница Николова от регионалното министерство.

Въпреки че от ВиК - Шумен са обещали да търсят течовете със специална техника, проблемът все още не е разрешен.

От община Върбица увериха, че се работи всеки ден. Отстраняването на една авария обаче водела до друга и водата така и не стигала до селата, тъй като са нужни 3 дни, за да се напълни водоемът на Бяла река.

Заради водната криза кметът е решил да прави сондажи, независимо от скъпоструващото проучване за намиране на нови водоизточници.