"Софийска вода" АД може да започне за използва нов химикал за пречистване на питейната вода от язовир "Искър", който не е изследван достатъчно и е в пъти по-скъп от предишния. За това предупреди общинският съветник Симеон Славчев.

Заедно с експертите проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН на пресконференция в БТА те поискаха обявената през ноември 2018 г. обществена поръчка за химикали за пречистване на питейна вода да се провери и да се разгледа отново, специално в частта за препаратите, които предвижда да се използват. Освен това гръцкият продукт оскъпява допълнително пречистването на водата, което означава още непредвидени разходи при експлоатация. Той е 2,7 пъти по-скъп от предишния препарат.

Поръчката е спечелена от гръцки търговски продукт. Неговото действие не е ясно, както и какви могат да бъдат последиците от използването. Симеон Славчев изрично подчерта, че не желае да плаши и да всява страх в населението, но произходът на препарата е проблематичен.

Проф. Бърдарска заяви, че въпросният препарат е проследен единствено до становище на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, които са го одобрили по документи и където пише, че през 2012 г. предстои регистрация в европейските регистри. Такава обаче и до този момент няма и в Европа реално не се ползва такъв търговски продукт.

Симеон Славчев заяви, че освен сигнал в прокуратурата, ще сигнализират и в Министерство на здравеопазването с искане да се подложи на анализ в неза МЗ и кметависима сертифицирана лаборатория този препарат с цел поне да се гарантира опазване на здравето на населението. Той настоя, че питейната вода и качеството й за ползване е част от темите на националната сигурност, затова и ще настоява в качеството си на общински съветник и от кмета Йорданка Фандъкова да се провери общественото поръчка.

Заради нарушения при избора, решението е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията, но жалбите са били отхвърлени.