За промяна в работното време на синята зона във Варна настояват съветниците от група "Алтернативата" в Общинския съвет.

Предложението е официално входирано от заместник-председателя на Общинския съвет Ивайло Костадинов, който е съветник от ПП "Има такъв народ".

Към момента синята зона в морската столица е с работно време от 9 до 20 ч. всеки делник, но и всеки уикенд. С изключение на празници, разбира се.

В тази връзка и поради множеството сигнали и оплаквания от варненци общинските съветници от "Алтернативата" предлагат работното време на синята зона да е от 9 до 18 часа целогодишно. А извън туристическия сезон паркирането в почивните дни да бъде безплатно.

Сред основните предложения е и промяна в принципа на работа на зоната. След изтичането на първите 3 часа всеки следващ час престой да се таксува на цена от 3 лв. за час. Така варненци, които имат спешна нужда да продължат престоя си в централната част на града, ще могат да го направят, вместо да се налага да местят автомобила си.

"Безспорно паркирането в синята зона на Варна допринася за оптимизиране на движението в централните градски райони", посочват общинските съветници.

Те обаче отбелязват, че морската столица все още не е целогодишна туристическа дестинация, когато платено паркиране от 9 до 20 ч., в това число събота и неделя, би било удачна мярка.

От "Алтернативата" настояват и за по-голяма достъпност на чуждестранните гости на града за заплащане на синя зона.

Припомняме, че във Варна синята зона работи ежедневно от 1 юли 2022 г. по предложение на предходния Общински съвет. За сравнение синята зона в другия голям морски град - Бургас, работи от понеделник до петък, като дори и в София синята зона почива, макар и само в неделя.