Почистване на речното корито на Искър в района на село Герман приключи, информираха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Бяха извадени 15 големи дървета, които препятстваха течението на водите. Екипът на МДПБА почисти от паднали дървета и речното корито в района на улица Банско шосе в квартал Враждебна.

Спасителните екипи  приключиха работата си и в залятата вилна зона „Старата Юзина" над софийското село Кокаляне, където мостът на река Искър беше залят.

Столичните спасители са се отзовали и на сигнал на бедстващ инвалид в местността Витошица, в село Мала Раковица, община Божурище.

Вследствие на активизирало се свлачище са се образували пукнатини по стените на жилището му. Експертите са направили оглед на щетите и ще сигнализират кмета на община Божурище.

Отводнителните дейности в Етрополе приключиха тази сутрин, където екипи на МДПБА и РС „ПБЗН" отводниха дворове и мазета на 30 къщи, 3 жилищни блока, спортната зала и детската градина в града.

В село Калугерово спасители на Министерството продължават да отводняват дворните места и мазетата на жилищни къщи, които бяха наводнени от високите води на  река Съзлийка. Скъсана на две места е дясната защитна дига след ж.п. моста при селото. Сериозно подкопана е временната пътна връзка Симеоновград-село Калугерово-Гълъбово, преди ж.п. прелеза.

Водолази на Гражданска защита - Бургас сутринта извадиха трупа на момиченце от езерото в парка на Айтос. Вчера детето е играло и се е подхлъзнало във водите на езерото. 

Екипите на Министерството в Бургас спасиха с катер 44-годишен рибар, паднал от 20-30 метрова скала на нос „Агалина" в Созопол. Мъжът е в тежко състояние и е откаран с линейка в бургаската болница.

Поройните дъждове, паднали снощи и тази сутрин, са създали кризисна ситуация в три габровски и над десет севлиевски села.

Прекъснати са пътища, активизирани са свлачища, има разрушени мостове и наводнени частни и фирмени имоти.

Това съобщи директорът на областната Дирекция "Гражданска защита" Митко Астарджиев, цитиран от БНР.

В Габровско по пътя, свързващ селата Донино, Кметовци и Боженци, се е срутила каменна стена на мост. Има свлечен участък с дължина пет метра, широчина три метра и дълбочина десет метра, уточни Астарджиев.

Засега е проходим тесен участък от моста, по който могат да минават само леки автомобили. Полицаи охраняват района,тъй като има опасност от катастрофи.
Пътят е единствен за шест габровски села и има опасност от прекъсването му, казаха от "Гражданска защита".

В Севлиевско без електрозахранване е ловното стопанство в туристическата местност Лъгът. В над десет села в общината има затрупани пътища, разрушени и затлачени мостове, свлечени пътни участъци, наводнени частни и фирмени имоти, пострадала е черквата в село Горно Селище, микроязовирите в района на село Шумата са прелели.

По думите на Астарджиев има опасност от трайно прекъсване на пътища в Габровско и Севлиевско.

Днес "Гражданска защита" е извършила оглед на засегнатите места и са направени предписания как да се действа. Аварийни екипи работят по възстановяване на електрозахранването в местността Лъгът край Севлиево, отстраняват се част от щетите, прекъснатите пътни участъци са обозначени с маркировка.