Данък сгради в Бургас да бъде увеличен от 1,45 промила на 1,75 промила от следващата година гласува Общинският съвет в Бургас.

От Община Бургас мотивират скока с очакваните приходи с 1 133 000лв.

Увеличението в дължимия данък за имоти ще бъде между 5 и 8 лв. при най-разпространения вид имоти – основите жилища; между 8 и 25 лв. при търговските обекти; и между 7 и 20 при офиси, кантори и други нежилищни обекти. За жилищните имоти в съставните селища увеличението е в рамките до 1-2лв.

Общинските съветници гласуваха и предложението за намаляване такса смет за нежилищни и офис имоти в община Бургас. Намалението е с 1 промил и вече става 6.9 промила за нежилищните имоти. Намалението за офиси е от 7 на 6 промила (‰).

Въпреки протеста на граждани на Сливен, Общинският съвет също гласува да се увеличат имотните данъци от 1,9 на 3,2 промила върху данъчната оценка. С 15 процента се повишава и данъкът за моторните превозни средства.

Според кмета Стефан Радев непопулярната мярка трябва да се вземе, за да се стабилизира финансовото състояние на общината. 

Общинските съветници гласуваха и намаление на възнагражденията си. Заплатите им вече не трябва да са по-високи от 420 лева.