Ски-учители от Пампорово ще дарят кръв за 16-годишна руска скиорка, която пострада тежко при инцидент в края на миналата седмица, информира БНТ.

Виктория Алексеева все още е в кома в смолянската болница, но има тенденция да възстанови състоянието си. След стабилизирането й предстоят множество операции, съобщиха от интензивното отделение на болницата.

Младото момиче било на почивка в Пампорово със семейството си. Виктория Алексеева карала сама ски по зелената писта. При спускането й от връх Снежанка, тя се отклонила по нова писта и увлечена от скоростта изхвърчала на един от тесните завои, обясниха планинските спасители.

Открита е няколко часа по-късно в близкото дере с множество счупвания и състресение на мозъка. Във връзка с инцидента от Планинската спасителна служба предупреждават любителите скиори да не бъдат самонадеяни, да карат по обозначените писти и да не се отделят от групата водена от ски учител.

Заради малкото сняг в Пампорово, годни за ски спускания са само пистите "Снежанка" 1 и 6. Има заледени и оголени участъци, а извън трасетата снежната покривка е недостатъчна и всяко излизане от пистата крие опасност от инциденти, предупреждават спасителите.