Народният представител от "Обединени патриоти" и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов призова пловдивския кмет Иван Тотев да преосмисли решението си и да отвори пловдивския бул. "Цар Борис Трети Обединител". Това стана ясно от позиция, изпратена на 27 декември вечерта от Атанасов.

"От това решение всички сме потърпевши - и гражданите, и управляващите. Днес се видя, че градът е напълно блокиран - тотален хаос, километрични задръствания, изнервени водачи на автомобили и пътници", пише депутатът и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

"Да, важно е, Пловдив да открие подобаващо домакинството си на Европейска столица на културата. Но е важно и това да стане като се осигури нормалното функциониране на града ни. А днес се видя, че това не е така. Положението на транспортна блокада, не може да продължи до 17 януари. Сега все още са празнични дни - много хора са слели почивките си и не са в Пловдив, учениците не са на училище. Какво ще стане след 2 януари? Когато хората са завърнат на работа? Когато учениците тръгнат на училище", пита Атанасов.

Той е категоричен, че затварянето на булеварда вреди както на гражданите, така и на бизнеса.

"Не само това - дори и при нормални условия, въздухът в Пловдив е един от най-замърсените в страната. Замисляме ли се при тези километрични опашки от автомобили днес какво дишаме?

Призовавам областният управител и КАТ също да се намесят съобразно правомощията си. Така, че да не се стига на практика до блокада на движението в града", пише в позицията си народният представител от Обединени патриоти.

"Отново ще повторя - тук не става дума за противопоставяне, а за намирането на общо добро решение. Днешният ден показа, че имаме нужда от това решение. И г-н Тотев има алтернатива - може да премести изграждането на арката и откриването на Европейска столица на културата пред паркинга на хотел "Тримонциум", например. Може да го направи на паркинга пред зала "Колодрума". Или на Гребната база", предлага бившият градоначалник.

Той е уверен, че където и да бъде арката, пловдивчани ще отидат. "За всички нас откриването на Европейска столица на културата е знаменателно събитие. Но, ако го направи на тези места, ще избегне затварянето на ключов булевард и на практика блокирането на града. Така, както би направил един добър управленец", съветва дружески Славчо Атанасов своя наследник.