След дълга пауза Шуменският зоопарк отново отвори врати за посетители, информира БНР.

По думите на директорът на общинското предприятие "Паркове и обредна дейност" Златин Кайряков през изминалите четири години то не е функционирало заради липсата на лиценз.

Той поясни, че с близо 180 000 лева общински средства са били обновени около една трета от територията на зоокъта. В момента там има около 20 животински вида, добави той. За обновяване на останалата част от зоопарка ще се търси финансиране по оперативната програма "Околна среда", каза още Кайряков.

Зоопаркът в Шумен е първият в страната с контактна зона за птици, където гостите ще могат да имат по-близък досег до различните видове.

Проектите на Община Шумен са свързани със заграждения за балкански рис, за някои местни пойни птици и за изграждане на езеро с редки защитени водоплаващи птици. Срокът за кандидатстване е 23 август.

Шуменският зоокът е отворен за посетители всеки ден от седмицата от 10:00 ч. до 18:00 ч. без входна такса. Контактната зона, в която децата ще могат да видят отблизо зайците и морските свинчета ще работи само събота и неделя.

Зоопаркът в Шумен получи лиценз

Зоопаркът в Шумен получи лиценз

Очаква се зоопаркът да отвори врати през май