От днес са в сила ограниченията за влизане, престой и паркиране в "зоната за сигурност" във връзка с посещението у нас на президента на САЩ Джордж Буш.

Той ще кацне на летище София ооло 19.20, като официално посрещане не е предвидено, тъй като същинската част на визитата му започва утре сутринта.

Въпреки това обаче сериозен брой медии са на летището в очакване приземяването на Еър Форс 1, за второто посещение на американски президент в България.
От съображения за сигурност журналистите са викнати четири часа по-рано на летище София.

От 6.00 ч. днес до отпътуването на делегацията се закрива временно двупосочно спирката на тролейбус номер 9 на ул. "Г. С. Раковски" при ул. "Московска".
От тази сутрин до окончателното заминаване на делегацията утре (11 юни) се забранява търговската дейност на пл. "Славейков" между ул. "Раковски" и ул. "Уилям Гладстон" и ползването на тротоарно право на територията на Студентския град.

От 6.00 ч. днес до отпътуването на делегацията се забраняват влизането на превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането в улиците на участъка, образуван от пл. "Независимост", ул. "Позитано", ул. "Съборна", ул. "Леге", бул. "Цар Освободител", ул. "Г. С. Раковски", ул. "15-и август", ул. "Шипка", ул. "15-и ноември", ул. "11-и август", бул. "Княз Дондуков" и ул. "Московска". Изключение ще се прави за движението на трамвай номер 22 по бул. "Дондуков" и на тролейбус номер 9 по ул. "Г. С. Раковски". Забранено е влизането в южното локално платно на Околовръстния път /между пътен възел "Бояна" и резиденция "Бояна"/.
Забранен е престоят и паркирането и по ул. "Козяк" /между ул. "Сребърна" и бул. "Джеймс Баучер"/, на паркинга зад сградата на Централния военен клуб, между зала "Христо Ботев" и ул. "Акад. Б. Стефанов" в Студентския град, по ул. "Д-р Иван Странски" до бул. "Акад. Б. Стефанов" и ул. "8 декември".

Забранява се влизането на пътни превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането по ул. "Уилям Гладстон" /между ул. "Рачо Димчев" и ул. "Граф Игнатиев"/, ул. "Хан Крум" /между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Уилям Гладстон"/, ул. "Боянско езеро" /между ул. "Брезовица" и ул. "Младост"/, ул. "Младост" /между ул. "Белите брези" и ул. "Боянско езеро"/, ул. "Белите брези" /между ул. "Младост" и ул. "Брезовица"/.

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства в карето между ул. "Уилям Гладстон", ул. "Хан Крум", ул. "Рачо Димчев" и ул. "Г. С. Раковски", по ул. "Лом" /между бул. "Цар Освободител" и ул. "Лавеле"/, ул. "Даскал Попандреев" /между бул. "България" и ул. "Иваница Данчев"/, ул. "Иваница Данчев" /между ул. "Даскал Попандреев" и ул. "Севастократор Калоян"/, както и в участъка, образувано от улиците ул. "Севастократор Калоян", ул. "Брезовица", ул. "Боянско езеро", ул. "Младост", ул. "Белите брези".

От вчера до края на посещението временно са закрити двупосочно спирките на трамвайни линии 1, 2, 7 и 18 на пл. "Света Неделя".
За същото време е променен маршрутът на линия "284", като автобусите по нея ще минават от бул. "Цариградско шосе" по маршрута на линия "84", по ул. "Мими Балканска" и ще продължават по маршрута си. Автобусите ще спират на всички спирки в променения участък.

До отпътуването на делегацията утре се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркингите пред хотел "Шератон", площадите "Независимост", "Атанас Буров", "Княз Ал. Батенберг", "Николай Гяуров" и прилежащите им тротоари.
За сигурността в София се грижат 3500 служители на реда. Полицейски постове има и в квартал Младост, както и по цялото протежение на южната дъга на Околовръстния път

По заповед на столичния кмет Бойко Борисов фирмата "Паркинги и гаражи" ЕАД ще осигури осем специализирани автомобили за принудително преместване на превозни средства, които ще бъдат на разпореждане в СДП.