нсиВсеки преброител, който злоупотреби с лични данни, придобити по време на предстоящото преброяване на населението, ще бъде глобяван с 250 лв. От 2 000 до 6 000 лв. пък ще трябва да платят контрольорите им. Това обясни пред БТА Емилия Лазарова, директор на Териториално статистическо бюро - Видин.

17-тото преброяване на населението ще започне в полунощ на 1 февруари и трябва да завърши на 28 февруари. Електронното преброяване стартира  в 0:00 ч. на 1 февруари  и ще завърши в 24:00 ч. на 9 февруари. То ще става по Интернет ще става чрез попълване на електронен формуляр.

За традиционната процедура са привлечени общо 55 000 преброители, които ще се легитимират със служебна карта, със снимка и подпис на директора на съответното Териториално статистическо бюро и печат. Лазарова посочи, че при съмнения за легитимността на даден преброител, гражданите могат да подават сигнали на дежурен телефон 070016310 и електронен адрес support@nsi.bg.

Тя подчерта, че участието в преброяването е задължително по смисъла на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд. В случай на отказ да бъдат преброени, на лицата ще се налагат глоби. Санкцията за лица, които отказват да дадат информация на преброителите е глоба от 120 лева, която не е за домакинство, а е за всеки отделен негов член, поясни Лазарова.

За първи път от НСИ са подготвили специални стикери, които преброителите ще поставят на вратите, в случай, че не открият преброяваните в домовете им. На стикера ще бъдат вписани името и номера на преброителя, ще са отбелязани още часът и датата на посещението и евентуално нова дата, на която той отново ще направи посещение.

Девизът на 17-тото преброяване на населението, което е първо в Европа за годината, е „Има ме и мен в преброяване 2011".