Община Созопол започва подписка за отклоняване на нефтопровода Бургас-Александруполис.
Според общинарите петролът ще се разтоварва в морето, за да се избегнат пристанищни такси. Това създава потенциална екоопасност и би рефлектирало върху туризма в региона.

Община Созопол започва подписка сред жителите на всички съставни селища на общината срещу изграждането на петролен терминал и преминаването на нефтопровода Бургас-Александруполис през залива Вромос и територията на община Созопол.

Подписката ще бъде адресирана до законодателната и изпълнителната власти и всички институции, ангажирани с проекта. Решението за подписката е било прието по предложение на председателя на Общински съвет-Созопол Панайот Рейзи.

По негова информация за реализирането на проекта се предвижда да бъде изграден буй в морето в Бургаския залив за разтоварване на танкерите, а петролът да достига до сушата по тръба преминавайки през залива Вромос.

"Нашите основателни опасения са, че този екологичен риск за разтоварване на танкери в морето се поема, за да се избегне заплащането на пристанищни такси, а тези такси влизат в държавния бюджет. Въпреки, че не се съмняваме, че съоръженията ще отговарят на всички изисквания за безопасност, никой не е застрахован от аварии и произшествия, а дори и най-малкият разлив на петрол е антиреклама на българския туризъм, при това теченията са такива, че могат да замърсят морето от Несебър до Резово".