Старозагорските общински съветници приеха предложението на кмета Живко Тодоров за парка „Бедечка”. Градоначалникът предлага да се направи нов устройствен план за максимално запазване на растителността в района, предава кореспондентката на БНР.

Тодоров предлага Общият устройствен план да бъде изменен в частта за квартал „Бедечка” и Подробния устройствен план за застрояване на квартала. Така градският парк се спасява от застрояване.

43-ма от местните парламентаристи гласуваха за промяната. „Въздържал се” гласуваха шестима. Сред тях е и председателят на правната комисия Танчо Брайков.

Предложението на Живко Тодоров срещна подкрепа от всички партии, представени в Общинския съвет, по време на дебатите. Те смятат, че единствено това решение защитава обществения интерес.

Председателката на групата на социалистите Валя Бонева попита какво следва юридически от това решение и има ли срокове за изпълнението му. Тя се поинтересува също и разполага ли общината с финансов ресурс, за да бъдат обезщетени собствениците на земи в парка.

От неформалната група „Защитете Бедечка” са доволни от решението и имат усещането за спечелена битка.

От своя страна собствениците на земи в парка са категорични, че ще се борят за правата си, дори и в Европейския съд за правата на човека.