От днес от 10 до 16 ч. ще се спира отоплението в тролейбусите и трамваите, съобщи изпълнителният директор на "Столичен електротранспорт" Евгени Ганчев.

В останалото време отоплението ще работи, съобщи БТВ.

Спирането на отоплението се прави във връзка със заповедта на кмета на София за ограничаване на потреблението на електроенергия за осигуряването на допълнителни мощности за битовите абонати.

Отоплението в трамваите и тролейбусите черпи около 20% от потребяваната енергия през зимния сезон, поясни Ганчев. По думите му, ще бъдат спестени около 3 мегавата на всеки час. Годишно "Столичен електротранспорт" потребява 55 млн. киловатчаса електроенергия.

От всички забележителности на софийския център до 0.30 ч. ще има художествено осветление само храм-паметника "Св. Александър Невски", съобщи изпълнителния директор на "Улично осветление" Ангел Терзиев.

Дружеството работи по изпълнението на заповедта на Бойко Борисов за намаляване на осветлението с цел осигуряването на допълнителни свободни мощности за битово потребление.

Целта е да се спести един от общо деветте мегавата мощност, които потребява всеки час уличното осветление в София.

Без светеща коледна украса от снощи са софийските улици, няма да има художествено осветление за всички обекти, които се захранват от "Улично осветление".

Намален е броят на осветителните тела, които светят нощем на пл. "Народно събрание", бул. "Дондуков", ул. "Кракра", части от големи булеварди.

Без осветление ще са всички градини и паркове в столицата, като в Борисовата градина ще остане светеща само страната откъм езерото "Ариана".