София трябва да има уеднаквена градска мебел и контрол за спазването на стандарти при изграждане на т.нар. "легнали полицаи", спирки и т.н.
Това поиска общинският съветник от ДБГ/РБ Стефан Марков по време на сесията на Столичния общински съвет днес.

Марков поиска от Столична община информация за спазването на стандартите за легналите полицаи на общинските пътища. Той призова общинската администрация да заложи на контрола при изпълнението на вече заложените стандарти и да разработи стратегия за унифициране на градската среда - от легналите полицаи до кофите за боклук, спирките на градския транспорт, осветителните тела и други.

Стефан Марков обясни, че получава редица сигнали за прекалено високи легнали полицаи, в които често колите опират, или пък за поставени изкуствени неравности за намаляване на скоростта, които нямат смисъл, тъй като може да се преминат и със 100 км/ч. Има и редица сигнали за липса на маркировка.
По думите му поставянето на легнали полицаи е важно за сигурността на пешеходците в столицата и трябва да бъде обект на стриктен контрол.

Необходими са не само стратегии, но цялата столица да има еднакви стандарти за градската мебел, включително кофите за смет, спирките на градския транспорт, пейките и други, смята Марков.
Кварталите трябва да не са като различни градове. От "Люлин" до "Младост" и от "Овча Купел" до "Обеля" трябва всички елементи на градския дизайн да са еднакви. Това ще даде различен облик на целия град, а и ще бъде по-изгодно от финансова гледна точка за общината, категоричен е Марков.

Той призова Общинският съвет отново да разгледа една идея за концесия на спирките в София, предвиждаща типови проекти.