Стари гуми пламнаха и обгазиха село до Симитли, инофрмира БГНЕС.

Гумите били в пункт за изкупуване на вторични суровини в село Полето, община Симитли.
Пожарът възникнал по-рано днес, около обяд.

Сигналът за инцидента е подаден в 12 часа от жители на селото. Към мястото е изпратен екип на пожарната в Благоевград, който е изгасил пожара.

Според работниците в пункта за вторични суровини горели сухи треви, като огънят се прехвърлил върху гумите.
Местни жители твърдят, че гумите са запалени умишлено.

На мястото пристигнали и полицаи.

Гъст черен дим обгази селото, намиращо се покрай Е-79, допълват от информационната агенция.

Снимка 413373

Източник: БГНЕС

Във връзка с тази информация екипът на news.bg се опита да разбере дали вследствие на пожара въздухът в населеното място е бил замърсен и дали представлява опасност за жителите. Искахме да разберем също така дали пушекът може да намали видимостта по главния път Е-79, създавайки опасност за водачите.

От пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Благоевград не откликнаха.

Последва обаждане до Регионалната инспекция по околната среда и водите в областния град. От там ни заявиха, че на "зеления телефон" на инспекцията не е подаван сигнал и съответно към мястото на пожара не е изпращан екип, който да измери замърсяването в района. Редно било такива сигнали да се подават или от граждани, или от пожарната служба, откъдето обаче сигнал не е имало.

След това се обадихме в Изпълнителната агенция по околната среда и водите, откъдето ни казаха, че такива пожари принципно представляват опасност за населението и е било редно към мястото да бъде изпратен екип, който да замери чистотата на въздуха. От агенцията обаче предприемали такива действия само ако има депозиран сигнал към "зеления телефон" на РИОСВ, какъвто вече установихме, че е нямало.

Обадихме се и в Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград. От там потвърдиха, че пожар е имало. Служителят, който обаче не се представи, отказа повече информация, а на въпрос защо от службата не са подали сигнал към РИОСВ ни препрати към пресцентъра на МВР.

Отново след няколко опита за връзка с пресслужител в ОД на МВР - Благоевград, решихме да позвъним на централата. От там се опитаха да се свържат с колегата си от пресцентъра, но без успех. Дежурният пък отказа да говори за news.bg, защото и той не бил упълномощен. Все пак разбрахме, че въпросният служител от пресцентъра е бил днес на работа и вероятно е някъде из сградата на управлението. Трябвало да продължим да пробваме да се свържем с него.

Продължаваме да звъним... Вече 5 часа след пожара измервания на въздуха едва ли са необходими. Остават обаче въпросите. Кой не си е свършил работата и защо регионалната екоинспекция не е била уведомена? Има ли заведено по случая разследване, след като местните жители на селото са категорични, че става въпрос за умишлен палеж? Имало ли е опасност за водачите по пътя, който и без това е доста натоварен? 
News.bg ще продължи да работи по темата, докато не стигне до отговорите. Дотогава звъним...

Екоинспекторите в Пловдив разбрали от медии за пожар и проверили за замърсяване

Екоинспекторите в Пловдив разбрали от медии за пожар и проверили за замърсяване

Уведомяват ден по-късно, че замърсяване на въздуха нямало