Старозагорци напомнят и държат на обещанието, дадено от Национална компания Железопътна инфраструктура новата гара в Стара Загора да е в зелен цвят. Този цвят е част от старозагорската идентичност - такова е знамето на града, брандирането на огромна част от елементите на дизайна на градската среда, сайта на Общината, дори и пивоварната. Не на последно място това е и цветът на футболния отбор на града на липите - "Берое". А и Стара Загора се гордее, че е един от най-зелените градове въобще.

При първата копка на гарата такъв ангажимент беше публично поет, сега обаче той не се спазва.

Вместо това, НКЖИ излиза с нарочна позиция, в която се застъпва за оригиналния в проекта жълт цвят.

В декларацията на старозагорци се напомня, че основният мотив за зелена гара далеч не е футболен. Дори и само за клуба да ставаше дума, нека не забравяме, че Стара Загора е уникална с това да има професионален футболен клуб, който изразява и популяризира цялото това наследство. Това не е просто клуб, а част от културната традиция на града. Един прост пример: в Стара Загора често има опера на стадиона, а запалянковците станаха част дори от една знакова репетиция на операта в наскоро излезлия документален филм за "Берое".

Документът призовава за преосмисляне на проектантската позиция, особено при положение и че става дума за едва четири цветни елемента с чисто декоративна функция по фасадата.

"Ето защо е абсолютно недопустимо толкова значима и емблематична сграда като ЖП гарата на града да акцентира на каквито и да е други цветове освен зеления; ако това се случи, това единствено ще означава, че хората, които взимат решения, са скъсали връзката си с хората и техния дух. А и аргументите, които досега чухме от НКЖИ, са незадоволителни. Нещата са прости: когато си обещал нещо, добре е да го изпълниш. Дори и да твърдите, че гарата е жълта, защото такива са цветовете на НКЖИ, нищо не пречи, пред гарата просто да имате своето знаме - както на всякакви други гари. Надяваме се, тогава не се каните да направите и новоремонтираната гара в София също жълта, например. Или пък да пребоядисате в жълто достолепната гара Варна."

Декларация, с която напомнят за ангажимента на НКЖИ, вече е изпратена както до държавната компания, така и до Министерство на транспорта, община Стара Загора, а е написана от клуба на заралиите в София, който събира общественици, архитекти, адвокати, инженери, журналисти и много други.