Хиляди старозагорци съпроводиха националния трибагреник към хълма, на който българските опълченци за първи път развяват първото бойно знаме в историята на България.

На „старозагорската Шипка“, както в града вече наричат Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, трикольорът се издигна днес на един от най-големите паметници в България - монумента „Самарското знаме“.

Паметното шествие тръгна от площада пред общината, като в него се включиха министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители, кметът на града Живко Тодоров, общинското и областното ръководство на Стара Загора и граждани.

Около националния трибагреник имаше и представители на прабългарската школа „Бага Тур”, на дружество „Традиция”, ученици, обществени организации,

На хълма от 11.30ч. 138-та годишнина от Освобождението на България бе отбелязана с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя. Кметът Живко Тодоров отправи поздрав към присъстващите, в който призова да се гордеем с историята си, с подвига на всички загинали, с нашите сънародници, които ни направиха свободни хора.

Трябва да възпитаваме в младите хора и онези, които ще изградят тук бъдещето си, морала и ценностите, оставени от пролелите кръвта си за Родината. България е държава с герои, чийто подвиг трябва да продължим днес“, призова той съгражданите си.