До дни се очаква обявата за конкурс за избор на нов главен архитект на София да бъде публикувана официално. Това ще стане на сайта на Столична община, както и в няколко национални ежедневника.

Днес кметът Йорданка Фандъкова е подписала заповедта за това, обяви самата тя.

Припомняме, в края на ноември досегашният главен архитект Петър Диков обяви изненадващо, че подава оставка след 10 години на този пост. Той беше и първият избран чрез конкурс главен архитект в страната.

Кандидатите трябва да предоставят концепция на тема: "Концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столичната община". Позицията е сериозна и изисква главният архитект да бъде професионалист, така че да може да изпълнява визията на Столичната община за устойчивото развитие на София като зелен град, посочи кметът Фандъкова, цитирана от БТА.

Публикуването на обявата поставя началото на срока за подаване на документи от кандидатите. След обявяването на конкурса в 14 дневен срок кандидатите трябва да представят необходимите документи.

В самата община ще бъде сформирана комисия по избора, в която са поканили представители на Камарата на архитектите, на Съюза на архитектите и на Инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София.

Предвидено е и да има публично представяне на кандидатите и техните концепции в Съюза на архитектите.

Съставът на комисията ще бъде публично обявен при сформирането й и ще включва представители на администрацията на Столичната община, общински съветници от различните политически сили и външни участници. Концепциите на всички кандидатите ще бъдат публикувани на сайта на Столичната община.