Политиката за подкрепа на духовността и вярата е изключително важна. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с посланика на Армения у нас Армен Саргсян, инспектира строителните дейности на арменския катедрален храм "Света Богородица" в центъра на София. Тя поздрави всички именници, които празнуват на Илинден.

Столичният кмет заяви, че е подписала доклада, с който общината отпуска над 200 000 лева за строителство на различни храмове на територията на София.

Един от тях е арменската черква, която се строи от 2007 г. Сградата е готова, много красива. До този момент около 350 000 лева сме отпуснали за строителството на тази черква, каза Фандъкова. Тази година сме включили 40 000 лева за подкрепа на Арменската черква, допълни Фандъкова.

"Ежегодно отпускаме средства за строителството и реконструкцията на различни храмове в София, за която се радваме, че е символ на толерантност - религиозна и етническа. Това доказваме и с подкрепата на строителството и на храмове на различни вероизповедания", каза Фандъкова.

За черквата "Св. Пророк Илия" в Княжево са предназначени 50 000 лева. От общината са отпуснали 40 000 лв. за окончателното довършване на гробищния храм в Бакърена фабрика. Около 50 000 лева са предназначени за изграждане на отоплителна инсталация в Синагогата.

Петият храм, който общината подкрепя т.г. е Кремиковският манастир - за изграждане на общежитие към манастира. Там се провеждат летни лагери, неделни училища - изключително сериозна просветна дейност на игумена на манастира. За мен това е много важно, когато говорим за липса на добро духовно образование, призна Фандъкова.

Тя обяви, че общинският съвет подкрепя докладите й за финансиране на храмове и изрази надежда и арменска общност да продължи да подкрепя изграждането на катедралния храм "Света Богородица".

"Това ще е петият храм в това централно градско пространство, символ на религиозната толерантност. В радиус от километър съжителстват православният храм "Св. Неделя", Джамията, Синагогата, Католическата черква и в този радиус ще се включи и Арменската църква. Ще имаме пет църкви на малка територия на различни религиозни общности", заяви Фандъкова.

За нас е важно да си сътрудничим с различните общности, които са важна част от културния и икономическия живот на града ни, каза Фандъкова.

На въпрос дали продължава недоволството от живеещите наблизо, че се отнема детска площадка, Фандъкова отговори, че вече е спокойно. Тук ще има двор, който ще е общодостъпен, каза тя.

"Винаги когато започва нещо ново трябва да има разбирателство с хората, които живеят наоколо. Когато става въпрос за образователна, духовна институция, трябва да сме по-разбиращи, ако искаме децата ни да се възпитават в духовни ценности", заяви столичният градоначалник.

Представител на арменската общност обяви, че са необходими още около 300 000 лева да инвестиция, за да може храмът да отвори врати. Той разясни, че арменските черкви нямат стенописи, слагат се големи икони около олтара. Олтарят е отворен, той се изписва.

Междувременно от общината обявиха, че на територията на Столична община ще бъде изграден градски "зелен" коридор.

Той ще е по проект URBiNAT - URBan-Innovative-NATure, финансиран по Програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз. Проектният консорциум включва още два водещи града - Порто (Португалия) и Нант (Франция), а градове - последователи са Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения), уточниха от общината.

Финансовата помощ за реализация на "зелени" решения по програма "Хоризонт 2020" е безвъзмездна. Тя се предоставя за "зелени" решения в трите водещи града в проекта София, Порто и Нант.

С активното участие на гражданското общество всеки град-партньор ще предложи за изпълнение проекти, включващи иновативни природосъобразни решения в четири области - Енергия, Вода, Околна среда и Биоземеделие, които ще формират градски "зелен" коридор. Коридорът ще обедини инфраструктурни елементи и градски общностни инициативи за конкретна територия. Предстои общината да определи район, в който да бъде проектиран и изграден софийският "зелен" коридор. Общината ще определи кои идеи ще бъдат реализирани. Срокът за изпълнение е 5 години.

"Бюджетът на Столична община по URBiNAT е в размер на 1,2 млн. евро, като финансирането е 100% грант, предоставен от Европейския съюз", заяви заместник-кметът на София по инвестиции и строителство Ирина Савина.

Партньори на общината по проекта са УАСГ и Асоциацията за развитие на София.