С мирно шествие вчера вчерта Катуница отбеляза петата годишнина от убийството на 19-годишния Ангел и смъртта на 17-годишния Павел, предаде Traffic News.

Стотици се поклониха в памет на Ангел, извървяха пътя до лобното му място със запалена свещ, която оставиха пред мемориалната плоча. След това запазиха минута мълчание. 

Припомняме, че през 2011 г. 19-годишният Ангел Петров беше прегазен от бус с роми, близки до фамилията на провъзгласения за местен бос Кирил Рашков, известен като Цар Киро.

От шока след смъртта на Ангел почина и неговият 17-годишният Павел Толев. Смъртта на двете момчета и заплахите от страна на ромските фамилии доведоха до масови безредици и напрежение в Катуница.

Смъртта на двете деца потресе България и страната ни беше залята от протести. 

Днес за трагичния инцидент преди 5 години напомнят паметните плочи на двете деца и опожарените имоти на фамилия Рашкови.

Голяма болка има по децата, които загинаха и разочарование, защото нищо не беше направено, за да възтържествува някаква справедливост. Няма осъдителни присъди за всичко онова, което се случи.”, заяви вуйчото на прегазения Ангел – Веселин Христов.

Много зле се чувстваме – болката е същата и има огромна болка, която времето не я лекува. Болка – най-вече за децата”, споделя майката на починалия Павел – Райна Толева.

Шофьорът, който прегази 19-годишния младеж получи 15 години затвор, а соченият за поръчител Кирил Рашков, излежа присъда от 2 години и половина лишаване от свобода заради закана за убийство към вуйчото на загиналия младеж.

Жителите на населеното място не са доволни от развоя на съдебните процеси.

Днес по същото време ще се проведе мирно шествие в памет на 17-годишния Павел Толев, който почина по време на протестите в Катуница.