Цяла нощ е продължило издирването на бедстващи в Мизия, съобщава Нова телевизия. Хората са прекарали безсънна нощ, изпълнена със страх и ужас. В спасителната акция участват военни, „Гражданска защита", пожарникари, полиция и доброволци. Те помагат и за разчистването и отводняването.

Има опасност от преливане на реките Искър, Вит и Осъм, алармира МОСВ
Още...

Припомняме, водна стихия връхлетя Мизия. Евакуирани са стотици. Евакуацията бе извършена с лодки и хеликоптери. До този момент е потвърдена смъртта на една жертва.

Хората цяла нощ са се страхували да не ги залее втора вълна. Въпреки това отново е имало такива, които отказват да бъдат евакуирани. Около 10 души остават в наводнените си жилища, споделя един от спасителите. За две денонощия в региона паднаха рекордно количество валежи - два пъти месечната норма за юли.

Водата е отстъпила с 50 см и започва да се оттича. Тази сутрин е наводнен пътят на два километра от входа за Мизия.

Много от местните, чиито къщи са потопени от водата, са намерили подслон в местната детска градина и общински общежития.

Цяла нощ екипи на Българския Червен кръст са раздавали храна и вода на нуждаещите се.

Охраната на домовете на евакуираните от тази вечер ще се поеме от жандармерията. Директорът на Областната дирекция на МВР-Враца Иван Кирилов обясни, че хората се притесняват от мародерства. В тази връзка органите на реда са предприели мерки. Полицейското присъствие е засилено. Районът е отцепен на 3 - 4 км от града. Всички входно-изходни артерии на града са били обхванати от униформените през нощта.

Започнаха и дебатите за причините, довели бедствието. Според едни твърдения причина са големият брой язовири в региона, експерти обаче коментират, че не това е причината. По думите на източници от МОСВ, нерегламентирани корекции на коритото на река Скът са довели до приливната вълна, заляла Мизия.

Две трети от града вече има електричество, информира шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР. Днес започва огледът на щетите. По думите на Николов истинската работа е задължение на местната управа, но във възстановяването на града активно ще се включи и държавата.

Освен от междуведомствената комисия, ще се очаква помощ и от Фонда за солидарност на Европейската комисия.

Информацията за изчезнали и затрупани хора се проверява периодично. Досега няма потвърждаване за още жертви, освен за загиналия възрастен мъж, увери главен комисар Николай Николов.

Възстановено е движението по пътя Бяла Слатина - Кнежа, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски е убеден, че приливната вълна е дошла от преливането на язовир. Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, твърди кметът, цитиран от БНР. Крушовенски смята, че земеделец собственоръчно е разрушил дигата на реката. „Водата, която заля град Мизия категорично не може да бъде само от дъждове", категоричен е градоначалникът.

Той обясни, че преди наводнението няколко пъти са приканвали хората да напуснат къщите си, но много от тях са отказали да го направят. Общинската администрация обаче не разполага с инструмент, с който да ги принуди.