Над 300 жители на четири странджански села блокираха пътя за село Факия, съобщи БНР. Хората от община Средец протестират срещу масовото унищожаване на животни заради шапа, като, по последна информация, умъртвяването на животни е било отложено.

Над два часа продължи пътната блокада. Протестиращите настояват животните да бъдат ваксинирани срещу вируса на шап, а не масово умъртвявани.

Те обвиняват ветеринарната служба в неадекватни действия, тъй като унищожаването на говедата според тях се извършва една седмица след като е установено, че в трите ферми в селата Факия, Момина църква и Голямо Буково се разпространява заразата.

Според Георги Марев от инициативния комитет съобщи, че има изкопани трупни ями, но умъртвяването на животните е било отложено. По думите му хората искат гаранции, че ще бъдат обезщетени адекватно. Марев заяви, че при протестиращите е дошъл депутатът от ГЕРБ Стоян Гюзелев и тече диалог.

Междувременно от ръководството на регионалната ветеринарно-медицинска служба заявиха, че в Европейския съюз е забранена практиката да се ваксинират животни срещу шапа. Засега обаче няма яснота как ще се спре разпространението на болестта, след като от Турция непрекъснато влизат в страната диви животни заразени с шап.