Варненските общински съветници работят върху проект за строителство на приют за бездомни. Вече е избран и подходящ общински терен, съобщава pozvanete.bg. Според цитирания общинският съветник от ГЕРБ и председател на правната комисия към местния парламент Емил Радев, теренът е изключително удобен.

„Разположен е в район "Младост" и е идеален за изграждането на така необходимия за града приют", добавя Радев, като отказва да сподели къде точно се намира въпросната земя.

Радев се опасява от саботаж от страна на управляващото мнозинство. До десетина дни групата общински съветници ще съгласува идеята си с колектива, изработващ проекта за Общ устройствен план (ОУП) на града.

"Ще поискаме този имот да бъде предназначен единствено за обществено ползване. Теренът е много хубав и ни е страх да не се превърне в поредния МОЛ във Варна", уточни юристът.

Групата общински съветници вече е започнала консултации с архитекти за изграждането на приюта за бездомни. Този вид социална услуга е изключително необходима за града.

В момента бездомниците във Варна се настаняват на втория етаж на Специализирания учебно-професионален център "Анастасия Железкова". Там се обучават деца с ментални увреждания, добавя електронното издание.

Веднага щом уточнят терена, необходим за изграждането на приюта, общинските съветници от ГЕРБ ще излязат с конкретен проект. Местните народни избраници ще изискат той да бъде включен в социалната програма на общината за тази година.

"Герберите" имат доста идеи за бъдещото развитие на социалната политика в града. Една от тях е община Варна да разполага със "сериозен фонд" жилища за крайно нуждаещи се граждани.

В тази връзка съветниците от ГЕРБ успяха да наложат мораториум върху продажбата на общински жилища преди да бъде приет актуализиран вариант на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища, припомниха запознати.