Протестиращите граждани на столичния квартал „Суходол" продължават да са събрани пред временния полицейски пост, построен преди моста в квартала. Те са там от рано сутринта, а полицейската охрана на пътя към сметището тази нощ изобщо не е вдигана.

От днес е подновено официалното отваряне на сметището в Суходол и извозването на столичния боклук.
Полицейско присъствие се забелязва по цялото околовръстно шосе, много преди влизането в квартала.

Припомняме, квартал „Суходол" е със засилено полицейско присъствие заради евентуални сериозни и масови протести на граждани на квартала срещу повторното отваряне на сметището за боклук. Вчера в и около квартала бяха разположени близо 2 000 полицаи

Вчера до сериозни сблъсъци не се стигна.

Бившият кмет Стефан Софиянски обясни в студиото на Новата телевизия, че отварянето на сметището в кв. „Суходол" е напълно нормално и това е най-разумното към момента действие на кмета и столична община.

Софиянски обясни, че заради въвеждането на нови технологии за съхранение на боклук още през 1997 година, капацитетът на сметището в Суходол се е увеличил и срокът за неговото използване се е удължил.

Така че няма никаква причина сметището там да не се използва", каза Софиянски. Той коментира, че е скептичен по отношение на възможността завод на преработване на отпадъци да се построи за 18 месеца, но при едно добро финансиране и това би могло да стане. Софиянски каза, че подкрепя едно „комбинирано" решение за София, което чрез различни технологии да разреши проблема с боклука.

Обстановката в Суходол е спокойна и напрежението там няма да продължи дълго, заяви по Инфорадио главният секретар на МВР Валентин Петров. Той обаче отказа да уточни броя на изпратените служители на министерството, задачите им и колко дълго ще останат в Суходол.