Таксиметров шофьор върна 12 700 лева на възрастно семейство, след като са станали жертва на ало измама в село Липен, съобщиха ОДМВР-Монтана.

Сигналът за престъплението е подаден на 30 септември от възрастно семейство, което обяснило, че същият ден около 13:50 ч. получили обаждане от скрит номер на домашния им телефон, като непозната жена се представила за служител на енергийно дружество и съобщила, че семейството има непогасени задължения към дружеството в размер на 7 000 лева.

По-късно получили ново обаждане от друг непознат, представил се за служител на криминална полиция, който им обяснил, че на територията на селото действат телефонни измамници и ще е необходима тяхната помощ за залавянето им. Мнимият полицай дал указания на възрастните хора да съберат и предадат всичките си налични спестявания на изпратен човек, като след това пред дома им пристигнал таксиметров шофьор, който взел приготвения от тях пакет, съдържащ 12 700 лв.

От своята страна таксиметровият шофьор получил обаждане на мобилния си телефон от непознат от румънски номер, който го заблудил, че изкупува земи в района на град Монтана и от адреса в селото трябвало да вземе документи, като по-късно трябвало да откара и възрастните хора до нотариус.

Но след като взел парите от възрастната двойка и потеглил към областния град таксиджията проверил съдържанието на платнената торба и след като видял, че превозва голяма сума пари, сменил посоката на движение, за да върне парите на семейството.

По случая в РУ-Монтана е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Задържаха ало измамник, взел от възрастна жена 16 хил. лв. в Хасково

Задържаха ало измамник, взел от възрастна жена 16 хил. лв. в Хасково

Той се представил за лекар