Поскъпване на таксиметровите услуги в София се очаква от 1 януари догодина, съобщава БНР.

На днешното заседание на Столичния общински съвет ще бъде предложена цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощната. Предложението за дневната максимална е 1, 78 лева, а за нощна максимална - 2,19 лева.

Председателят на Комисията по транспорт Карлос Контрера обясни, че за база са използвани сегашните цени и е предложено те да се актуализират с натрупаната инфлация, прогнозната инфлация за следващата година и цената на природния газ, която участва като компонент 20% от стойността на тези цени.

Той посочи, че по закон таксиметровите превозвачи сами могат да определят цените си между минималните и максималните в Общинския съвет. Според него в настоящата ситуация, когато всичко се вдига, част от исканията на таксиметровия бранш за промяна на цените са основателни.

Такситата в София поскъпват след Нова година

Такситата в София поскъпват след Нова година

Те бяха приети днес от Комисията по транспорт

Контрера обясни, че заради кризата с коронавируса таксиметровите шофьори ще плащат минимален данък от 300 лева за следващата година. За разликата до 850 лева ще се очакват компенсации от държавата.

От Националния таксиметров синдикат пък считат, че предложените цени от Столичния общински съвет са под себестойността на услугата.

Те са на мнение, че реалните цени за превоз в София са 1,42 лв. за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощна.

Таксиджийте на протест – искат 50% увеличение на тарифата

Таксиджийте на протест – искат 50% увеличение на тарифата

Техните искания ще бъдат обсъдени на заседание

Синдикалистите предупреждават, че новите тарифи ще доведат до намаляване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

"Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лв. До 1,05, което Столична община разреши, са 8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността как един таксиметров шофьор при 105 км пълни на ден, което означава, че той ще прави 8,40 лв. приход, или печалба, или заплата, както искат да разбират, как той ще си изхрани семейството?", запита Петър Владимиров от синдиката.

Той уточни, че засега от Националния таксиметров синдикат не планират протести.