Циганите от Войводиново, които останаха без домове, да бъдат настанени в социални жилища, които да бъдат осигурени и предложени от областната управа в Пловдив. Жилищата ще бъдат в пловдивския квартал "Столипиново". Около това становище се обединиха участниците в срещата в Община Марица, свикана от кмета на общината Димитър Иванов, за да се преодолее напрежението в селото, пише БНР.

Преди началото на разговорите казусът събра на едно място прогонени роми, представители на различни неправителствени организации, както и жители на Войводиново, които се обявяват против връщането на циганите в селото.

Снимка 405815

Източник: БГНЕС

Срещата започна с представители на полицията и областната управа.

Кметът Димитър Иванов заяви, че в следващите дни ще стане ясно колко точно жилища областната управа може да предложи на циганите и къде ще бъдат те.

Нови протести във Войводиново - жители не искат циганите обратно

Нови протести във Войводиново - жители не искат циганите обратно

Ромите били склонни да узаконят постройките си

До момента са съборени 19 опасни постройки в ромската махала. Други 17 постройки предстои да бъдат съборени. За 15 от тях ромите са обжалвали в съда.

По думите на кмета жителите на Войводиново са категорични, че няма да допуснат ромите да се върнат в селото. Надеждата била, че с намирането на социални жилища, конфликтът ще се разреши.

Кметът е на мнение, че за да се реши наистина проблемът, държавата и всички служби, които са свързани с подпомагане на населението на страната, трябва да се обединят.

Красимир Кънев видя етническо прочистване във Войводиново

Красимир Кънев видя етническо прочистване във Войводиново

Действията във Войводиново са крайно нехуманни