Водата за пиене в един от големите квартали на Кюстендил е негодна за пиене, сигнализираха граждани. По думите им водата видимо е замърсена и е възможно да бъде опасна за здравето.

Според живеещите в една от кооперациите на ул. "Софроний" в Кюстендил проблемът с водата е от две седмици, съобщи БНТ.

Гражданите твърдят, че водата е негодна, тъй като в нея има тиня.

"Тази вода е опасна, както от възрастни хора, така и от малки деца, не се знае какво има в нея", категорична е местната жителка Моника Давидкова.

Според жителите на квартала там често стават аварии заради остарялата водопреносна мрежа. Те се надяват срещу високата цена, която плащат от близо 2 лв. за кубик вода, качеството на доставка да се подобри.

За да се предпазят от евентуални здравословни проблеми, засегнатите семейства си купуват вода за пиене и готвене от магазина или си пълнят туби с изворна или минерална вода от близките села.

От ВиК оператора сочат, че при тях не е постъпвал сигнал за замърсена питейна вода.

Откриха ешерихия коли във водата на прочутата чешма на "Предела"

Откриха ешерихия коли във водата на прочутата чешма на "Предела"

Завишени стойности на бактерията има и във водата на чешмите на хижа "Македония"

Обясниха обаче, че наскоро са отстранили авария в съответния район и е възможно това да е причината за влошеното качество на водата.

"При такива ситуации водопроводната мрежа се прочиства и в момента екипи са се заели с тази задача", увери главният инженер на "Кюстендилска вода" Владимир Джоров.

По-рано днес стана ясно, че са открити завишени стойности на бактерията ешерихия коли във водата на прочутата чешма в местността "Предел", област Благоевград. 

При проверката здравните органи констатирали силно завишение на колиформи - 67 на сто куб. см и ешерихия коли-4/100 куб. см.

Откриха ешерихия коли във водата в Брезнишко

Откриха ешерихия коли във водата в Брезнишко

Носят бутилирана вода в Забел заради уран, открит преди година в питейната вода