Шофьорите на тирове са отбивани и са принудени да изчакват по 30 часа, за да преминат през ГКПП "Видин - Калафат".

Това съобщават от Камарата на автомобилните превозвачи в България в сигнал до news.bg. Отбиването става за движещите се по Е79 в посока Видин край Монтана, а това е повече от 100 км. преди граничния пункт.

Към момента липсва официална информация защо се налага водачите на камиони да изчакват по 30 часа за преминаване на граница, която представлява вътрешна за Европейския съюз.

От Камарата призовават всички водачи, които са принудени да изчакват на пътното платно, да бъдат изключително внимателни заради зачестилите инциденти с леки автомобили, които катастрофират в спрели камиони. Това е проблем, за които КАПБ сигнализира многократно, но на този етап все още няма предприети конкретни мерки за неговото разрешаване.

Тираджии блокираха "Дунав мост" 2 в знак на протест

Тираджии блокираха "Дунав мост" 2 в знак на протест

От месеци опашките на граничния пункт достигат до над 10 км

Камара на автомобилните превозвачи в България разполага с информация от българското посолство в Букурещ, че водачите, които ще товарят или разтоварват на територията на Румъния трябва да разполагат с негативен PCR тест за Covid-19, който е валиден 72 часа след направата му. Към момента не е известно дали румънските власти следят за тази мярка при преминаване през Дунав мост 2. За водачите има реална опасност за времето, в което изчакват за преминаване през граничния пункт, направеният PCR тест вече да е невалиден.

В четвъртък - 26 август, поради дългото чакане и липсата на условия шофьори блокираха движението на всички превозни средства към Дунав мост 2 за час и половина.