Трети ден продължава борбата с огромния пожар между харманлийските села Изворово, Черепово, Дрипчево и Оряхово, предава кореспондентката на БНР.

Заради огнената стихия в община Харманли е обявено бедствено положение, като се очаква по-късно днес то да бъде отменено. Пламъците са обхванали площ от близо 50 000 декара.

Пряка опасност за хората от населените места няма, но въпреки това жителите на село Изворово са предупредени за евентуална евакуация.

Горещината и силният вятър затрудняват гасенето на пожара в Сакар

Горещината и силният вятър затрудняват гасенето на пожара в Сакар

Пламъците погълнаха над 45 000 декара площ

В селото дежурят четири противопожарни автомобила и полиция. За да се предотврати ново разпалване, екипи ще правят нощен обход.

По-късно стана ясно, че вече има задържан за пожара. Полицаите работят и по няколко версии. Според едната пламъците са тръгнали заради неизправни съоръжения във фотоволтаичен парк до село Оряхово. Според втората версия пожарът е избухнал при почистване със селскостопанска техника.

Нов голям пожар избухна в Сакар

Нов голям пожар избухна в Сакар

В района на бившето летище до свиленградското село Младиново

Докато огнеборците се опитват да се справят с тази стихия, край Свиленград пламна друг голям пожар. Той е обхванал близо 1000 декара. Гасенето му продължава, но опасност за хората от близките села Младиново и Левка продължава.

„Червен” индекс за опасност от пожари е обявен в 6 области на страната за днес. Това са: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали.

Бедствено положение заради пожар в харманлийски села
Обновена

Бедствено положение заради пожар в харманлийски села

Голям пожар гори между селата Изворово и Дрипчево

От НИМХ уточняват, че това означава, че са възможни много силни пожари, които се разпространяват бързо и се овладяват трудно.

В някои части от областите Смолян, Благоевград, Сливен и Стара Загора също са възможни пожари.