Три пъти е намалено подаването на газ за Стара Загора спрямо нормалните 10000 куб.м. на час".
Това каза на брифинг днес ръководителят на проекта „Бургасгаз" АД - Стара Загора Гочо Гочев.

От тази сутрин са спрени доставките на газ за България, което веднага дава отражение на газоподаването в страната.

Работи се само с наличните количества и запаси до момента, каза още Гочев.

Той уточни, че ситуацията е по независещи от дружеството причини, за което не могат да се търсят обезщетения и неустойки.

В Стара Загора от 350 промишлени и обществени обекти на газ с преустановено газоподаване са 290 обекта, включително големи предприятия като „Загорка", „Градус", Хлебопроизводство и т.н.

От обществените обекти газ имат училища, детски градини, ясли, социални домове и болници, както и 2500 битови абонати.

Спешна среща на усложнената обстановка с газоподаването на обекти свика днес кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

От днес е спряно газоподаването към сградата на Община Стара Загора, Държавна опера, Художествена галерия - общо 16 от 62 общински обекти.

На срещата бяха обсъдени възможности за преминаване на нафта на 20-те общински училища, на детски градини и ясли, както и намаляване на учебните часове като възможни варианти.

Направена е проверка за възможностите за пренастройване на горелките от газ на нафта.
Водени са разговори с 6 фирми, които да започнат работа по настройването. Предстоят уточнения по възможностите за бързо снабдяване с количества нафта, каза на брифинга заместник-кметът проф. Димитър Динев.

В община Стара Загора се създава работна група по кризисната ситуация, която ще ръководи заместник-кметът проф. Димитър Динев.