В Царево беше открит пункт за граничен и митнически контрол на пристанището. Така градът стана четвъртата морска входна и изходна точка на България и Европейския съюз, след Бургас, Варна и Балчик, съобщава burgasinfo.

„Това ще допринесе за социално-икономическото развитие не само на общината, а и на съседните на Царево общини, ще повлияе положително и за развитието на туризма",каза при откриването на ГКПП Царево кметът Петко Арнаудов.

Той допълни, че не е маловажен и фактът за разкриването на нови работни места. В митническия пункт ще работят общо 31 души - митничари, гранични служители и пристанищна администрация.

Постигането на дадена цел поставя нови, каза още Арнаудов и допълни, че предстои изграждането на пристанището в Ахтопол, на ново рибарско пристанище в Царево, както и на рибарски стоянки в Лозенец, Варвара и Синеморец.

„След влизането на България в ЕС пред „Гранична полиция" е поставена задачата да започне подготовка за влизане в Шенген, което трябва да стане през 2011 година", каза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" комисар Красимир Петров, който приветства новата придобивка.

По време на церемонията той награди с огнестрелно оръжиеот наличното въоръжение на вътрешното министерство кмета на Царево Петко Арнаудов заради приноса му в изграждането на митническия и граничен пункт в Царево и на ДНК- лабораторията в Бургас.

Началник на новия митнически пункт в Царево е Саркис Бахчеджиян, който е с 20-годишен стаж в митническата администрация, предимно в областта на митническия контрол на плавателни съдове.

„Главната дейност на митническите инспектори ще бъде контрола на плавателни съдове, които пристават на пристанище Царево. Работата ще е на 12-часов непрекъснат режим с по двама дежурни. Имаме всички необходими средства - компютри, връзка с митница Бургас и Главно управление",обясни Бахчеджиян.