Ромското гето в Петрич е изключително болна тема. Това заяви Благой Калъпсъзов-член на ВМРО-НИЕ, цитиран от blagoevgrad24.bg.

По думите му "агонията" и непредприемането на адекватни действия от страна на институциите по въпроса продължава прекалено дълго.

Калъпсъзов обясни, че гетото се разраства с всеки изминал ден, като се заселват не само общински, но и частни имоти. "Заради това, че няма институция, която да се намеси в момента и тези имоти да бъдат изчистени, ромите си правят каквото си поискат", категоричен бе той.

Според него проблемът се задълбочава и с всеки изминал ден гетото се увеличава. Вече е създадена и трета махала-Шекер, която се намира в "сърцевината" на циганските махали, сериозно увеличение има в посока Изток.

Калъпсъзов заяви, че според неофициална статистика в трите ромски махали на Петрич живеят около 7 000 души. Официалните данни обаче сочат 3500-4000 роми. "Официално ромите са около 10%, но според мен, процентът е много по-висок", обясни той и допълни, че процедурата за премахване на изградените постройки е изключително "тромава".

"Те имаха наглостта да кажат, че в момента, в който им се премахне колибата, ще построят нова отсреща", заяви Калъпсъзов.

По думите ми до момента не са правени опити за премахване на незаконното строителство.

Калъпсъзов посочи, че проблемът е поставян на дневен ред още преди 3 години, като за целта са уведомени всички компетентни институции.