Положителната проба за бяс от лисицата, убита в района на Химическия завод в Шумен, е потвърдена днес от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Припомняме, животното беше убито от служител на завода на 8 май и веднага бе подаден сигнал в РВМС Шумен. Няма информация животни и хора да са имали контакт с убитата лисица.

Във връзка с последния случай от 16 април т.г. на бясна лисица, намерена на Кооперативния пазар в гр. Шумен, беше обявено заболяването бяс на територията на града. Тогава Общинската епизоотична комисия разпореди мерки за ограничаване на заболяването, сред които залавяне и поставяне на противобясна ваксина на всички безстопанствени кучета в Шумен.

Вече са ваксинирани и поставени под наблюдение в Кастрационния център в града и кучетата от района на Химическия завод. Извършва се отстрел на диви хищници и скитащи кучета около гр. Шумен.

В периода от 18 до 21 май ще бъде извършена и ваксинация със самолети на територията на областите Шумен, Търговище, Русе и Разград.

От РВМС Шумен препоръчват собствениците на домашни любимци да ги ваксинират против бяс, ако не са го направили до момента и да наблюдават поведението им.

Жителите на общината е необходимо да сигнализират на компетентните органи за диви или домашни животни с нехарактерно поведение, необяснима агресивност, нервни признаци и ухапвания от други животни, за които има съмнение за бяс.

Телефоните, на които може да се подават сигнали, са: 860 025 - официален ветеринарен лекар за община Шумен, и 887 128 - отдел „Здравеопазване на животните" в РВМС Шумен.