Във Враца по Оперативната програма „Административен капацитет" се обучават служители от 14 районни съдилища в Северозападна България как да публикуват решенията на магистратите в интернет.

Във връзка с разпоредбите в Закона за съдебната власт и с цел подобряване на ефективността и прозрачността на правораздаването съдилищата са задължени да публикуват в интернет актовете, с които се произнасят, съобщи БНР.

В изпълнението на тези задачи съвместно районните съдилища от Пловдив, Бургас, Враца, Шумен, Сливен и Ямбол изготвиха наръчник как да става оповестяването в глобалната мрежа, така че да бъдат защитени личните данни и класифицираната информация.

Наръчникът е изработен по проект, финансиран от Оперативната програма „Административен капацитет". По програмата ще бъдат обучени и съдебните служители, които ще оповестяват решенията на магистратите.

Според Надя Пеловска, председател на Районния съд във Враца, наръчникът ще подпомогне и ВСС при бъдещите му решения относно прозрачността и ефективната работа по публикуването на актовете на магистратите в интернет.