Утре движението в тръбата за Варна на тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус" ще бъде временно спряно, а трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София. Ограничението ще бъде в сила от 9.00 до 15.00 часа.

Причината е планирано учение. Сценарият предвижда симулация в тунела на тежка катастрофа между лек и товарен автомобил и пожар на 200 от изхода на съоръжението към Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара, катастрофира малко след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.

По време на учението ще се проведат действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще бъде оказана първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болница.

Ще бъде създадена временна организация за регулиране на движението в района на катастрофата. Очаква се в симулацията да участват над 50 души и специализирана техника.

За обучението ще пристигнат и експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели, съобщават от полицията.